top of page

Angst eller OCD

Undgåelse - hjertebanken - indre uro - tvangstanker

Angst eller OCD

Oplever du at angst styrer dit liv, eller hæmmer dig i at leve det liv du gerne vil?

Angst kan frarøve dig muligheden for det frie valg, fordi dit nervesystem per default får dig til at undgå det der vækker angst hos dig. Den kan komme til udtryk i undgåelse eller mange bekymringer - eller som tvangstanker og tvangsadfærd. Har du angst, er det vigtigt at gøre noget ved det; nervesystemet er overaktivt i dets alarmrespons, og det kan trænes til at blive mindre sensitivt. Det er vigtigt at denne træning er nænsom og er tilpasset i intensitet, så du ikke oplever dig overvældet - da dette ofte kan give bagslag, hvis man er gået for hurtigt frem.

Ved OCD, vil det ofte være tvivl der skaber det store ubehag og lyst til at tjekke eller gøre ting om. Det er vigtig at man få den rigtige hjælp, da OCDén hvis ubehandlet har det med at sprede sig til forskellige domæner af dit liv.
OCD kan være meget invaliderende og opleves ofte pinligt. Du er måske selv klar over (med den logiske tænkning), at din frygt ikke er realistisk og at dine tvangshandlinger er overdrevne - men det mærkes ikke sådan. Det er vigtigt at du taler med nogen om dine tvangstanker, da de bare er tanker - og kan afdramatiseres af andre, men det er også vigtigt at du lærer om OCDéns mekanismer, så du kan få den under kontrol og måske komme helt af med den.

bottom of page