top of page
Søg
  • Forfatters billedegitasommer

Vejrtrækning og øvelser

Opdateret: 10. jul.

Vejrtrækning er en simpel men kraftfuld teknik til at regulere nervesystemet.
Ofte har vi hørt sætningen; Træk vejret! Men det der ikke ligegyldigt hvordan vi trækker vejret - faktisk kan råddet "træk vejret" forstærke ængstelighed eller et decideret angstanfald - hvis vi trækker vejret "forkert". Hvis vil trækker vejret for meget, eller kommer til at hyperventilerer, ilter man kroppen for meget, og vil bl.a. opleve svimmelhed.

Det er derfor vigtigt at vide Hvordan, vi skal trække vejret:


Når du trækker vejret ind, aktivere du kroppen (øger spændingen/arousal). Når du puster ud - slipper du spændingen og slapper af i din muskulatur - og ofte puster vi ikke nok ud. Udåndingen er meget vigtig hvis du gerne vil skrue ned for nervøsitet eller stress, eller i det hele taget få din vejrtrækning under kontrol.


Det betyder altså, at alt efter om vi lægger mere vægt på indåndingen eller udåndingen, og om vi lader vejrtrækning fylde i mave eller brystkasse - kan vi påvirke vores nervesystem til at skrue op eller ned for arousal. Arousal er en vågenhed eller parathed til aktion, og for meget eller ureguleret arousal er på spil når der er tale om stress og angst.

Tag et øjeblik, og læg mærke til, hvordan din vejrtrækning er lige nu. For hurtigt at regulere vejrtrækningen, kan du lave et dybt suk (en udånding med lyd på) og slippe skuldrene ned.

De fleste af os holder vejret engang imellem. Særligt når der sker noget nyt - læg fx mærke til hvordan din vejrtrækning er, idet du åbner din mailboks.

Begynd at lægge mærke til din vejrtrækning i dagligdagen, og hvis du opdager at den er kort, eller overfladisk og kun er i den øvre del af brystkassen, så tag evn en kort pause.

Stop op og lav et suk eller en lang udånding, slip skuldrene og lad næste indånding fylde hele brystkassen ud, gentag et par gange.


Har du travlt, eller har du en vane med at trække vejret overfladisk, så øv dig daglig i 3-5 min. med en vejrtrækningsøvelse. Det vænner kroppen til at regulere dit stressniveau ned, og du får et værktøj ved hånden, som er effektivt.

Få gerne en rutine, hvor du laver en vejrtrækningsøvelse dagligt, måske når du kommer hjem fra arbejde, eller i en pause på kontoret, ved sengetid, eller inden du står op.

- Husk, det er helt almindeligt, at vi føler os lidt urolige om morgenen når vi vågner - det er det tidspunkt på dagen hvor kroppen automatisk får et skud af stresshormonet cortisol - og det er egentlig bare for at få os op og igang.
10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page