top of page
Søg
  • Forfatters billedegitasommer

Øvelser i Self- Compassion

Opdateret: 10. jul.

Selfcompassion er en investering i at øge din robusthed generelt samt din evne til at stå i omsorgsrollen.


At øge Self-Compassion - øger din evne til at stå i svære situationer uden at blive overvældet, og forskning viser at det minimere udbrændthed både bl.a. pårørende og professionelle som arbejder med mennesker.


Compassion er ikke det samme som empati. Compassion kan oversættes til medfølelse, der dog ikke helt dækker begrebet. Det er sådan, at vi har et neuralt netværk i hjernen der aktiveres når vi mærker compassion for os selv eller andre - og det gør at vi føler os handlekraftige og modige.

Empati er nogle andre netværk i hjernen der gør, at vi kan mærke en andens tilstand/lidelse - og det kan ofte være hårdt at mærke andres smert, derfor får vi ofte en naturlig trang til at undgå den, eller skynde os at minimere den - fordi det er ubehageligt for os selv at mærke.

Når vi møder andres smerte (fysisk eller psykisk) vil det give en smule stress-hormon i kroppen, hvis hjernen aktiveres ind i Compassion-netværket - skrues det ned for stressen forsaget af ubehaget og op for vores trang til at lindre og hjælpe.


Måske kan du genkende det, at en der står dig nært er meget ked af det. Hvordan er det for dig, at være sammen med personen imens de har det svært. Kan du støtte og være rolig imens, eller har du svært ved at være i det, måske en trang til at undgå det?


Som alle andre netværk i hjernen, kan vi træne vores kapacitet til at være i, bruge Compassion i svære situationer, både over for andre, men også over for os selv. Det at kunne udvise forståelse for os selv, viser forskning øger vores kapacitet for at udvise compassion for andre.

Hvis du er nysgerrig på forkningen omkring Compassion kan du læse mere på hjemmesiden selfcompassion.org - her finder du links til forskning samt guidede øvelser (på engelsk) fra pioneren i Selfcompassion, Kristin Neff.


Øvelser på dansk kan du finde her på siden.

God fornøjelse!


11 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page