top of page
Udsigt og indsigt

Den indre kritiker

Har du svært ved at sætte grænser og sige fra på en rolig måde?

Har du en hård indre kritiker?

Benytter du perfektionisme for at undgå at komme i kontakt med et mindreværd indeni?

Selvkritik & Lavt Selvværd 

Lavt selvværd er ikke en rationel ting. Du ved jo godt, at alle mennesker er ligeværdige - men det mærkes ikke sådan for dig. Ofte vil ønsket om accept fra andre drive meget af din motivation.

 

Det kan tære på kræfterne, og give dig en følelse af at være alene og gøre dig sårbar over for stress. 

 

Lavt selvværd er i sig selv ikke et problem og meget genkendeligt for de fleste af os, men den adfærd vi benytter til at kompensere for vores lave selvværd, kan give mange problemer.

 

Du får ikke passet godt på dig selv, fordi du har fokus på de andre og sætter dig selv til side (næsten hver gang). Samtidig bliver du skuffet, når andre ikke ser og imødekommer dine behov, men derimod bare har fokus på sig selv....og du har ret. De passer ikke godt nok på dig. Det skal du selv lære at gøre, og gerne nu.

 

Måske har du hørt om 'Imposter syndromet'.

Det er altså noget, som så mange af os kender, at det har fået sin egen betegnelse.

 

'Impostor syndrome' er et engelsk begreb, der dækker over, at du tvivler på dine egne evner, også selvom du får ros og positiv feedback. Med dette kommer en grundlæggende frygt for at blive gennemskuet. Tankerne om ikke at være dygtig nok eller frygten for at blive gennemskuet, kommer ofte i situationer hvor du skal præstere foran andre, som du respekterer - måske har du fået ros for en opgave eller en forfremmelse.

 

Men i stedet for at nyde din succes bliver det affejet som om, at det nærmest må være en fejl. Og det er bare fordi, de andre ikke ved, at du føler dig usikker, eller der er ting, du ikke ved.

 

'Impostor syndrom' ses ofte hos folk, som er kvikke og igennem deres opvækst er blevet rost gentagne gange for at være kloge. Forskning viser, at det netop vil skabe usikkerhed, når noget så opleves svært: ”Betyder det, at jeg alligevel ikke er så dygtig, klog eller talentfuld, som de andre tror?"   

 

Det kan være meget stressende at have 'impostor syndrom', da frygten for at blive gennemskuet gør, at du arbejder ekstra hårdt, men det handler faktisk om dit selvværd og ikke dine kompetencer.

 

Få viden og strategier til at øge dit selvværd, så du kan tage bedre vare på dig selv, og du kan føle dig stolt af, hvem du er.

bottom of page